top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse van der Jagt

Iedereen kan een eigen Paasverhaal vertellen. Wat is jouw Paasverhaal?

Rond Pasen vind ik het altijd mooi om stil te staan bij het Paasverhaal als een verhaal op de weg van de mens, een verhaal van jou en mij, in het hier en nu.


Waar Pasen voor staat, wordt heel mooi verwoord door Hans Korteweg in een blog die hij over Pasen schreef. In die blog zegt hij: “Zoals Kerstmis aan het begin van de winter het feest is van de geboorte van de ongekende nieuwe mogelijkheid, zo is Pasen aan het begin van de lente het feest van het einde van alle mogelijkheden, van de dood (en wat daar mogelijk na komt, misschien).


De Vlaamse Psychiater Dirk de Wachter heeft ook een mooie uitspraak gedaan over Pasen. Hij zegt dat Pasen ons er aan herinnert dat het leven ook uit lijden bestaat en niet alleen uit plezier. Wil het leven zijn krijgen, dan moeten we een verstandhouding ontwikkelen met de minder aangename kanten van het leven, moeten we in het reine komen met de dood.


In ons leven kennen we allemaal onze ‘Paasmomenten’. Momenten waarin het leven zwaar, moeilijk en pijnlijk voelt, waarin je mogelijk het gevoel hebt er alleen voor te staan of waarin je niet meer goed weet wat je moet doen. Vaak zijn dat momenten waarop je gevraagd wordt juist datgene te doen waar je bang voor bent: loslaten van iets dat is, was of niet was. Bang omdat je niet weet wat er dan precies komt. Bang omdat de stap van loslaten, voelt als het sterven van een kleine dood.


Loslaten van iets dat is, was of niet was kan ontzettend spannend zijn om te doen, en als je het doet, zo leert het Paasverhaal ons, komt er ook weer ruimte om iets nieuws in ons aan het Licht te brengen. Dat is leven door het donker en de angst heen.


Vanuit dit oogpunt is het mooi en helend om deze dagen stil te staan bij de vraag:


🌸 Wat of welke eigenschap dient mij niet langer?


🌸 Waar heb ik afscheid van te nemen? Wat heb ik los te laten?


🌸 Welk nieuws in mij wil naar buiten, aan het licht komen?


Iedereen kan zijn eigen Paasverhaal vertellen. Iedereen kent ‘een kleine dood sterven’, een opstanding, een nieuw leven door de ‘dood’ heen. Wat is jouw Paasverhaal?


👉🏻 Voel je vrij om een reactie achter te laten, iets te delen of te vragen naar aanleiding van mijn blogs👇🏻
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page