top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIlse van der Jagt

Wat hebben wachters op de drempel te maken met gaan voor je verlangen?

De wachters op de drempel komen we vaak tegen als we op het punt staan het ‘oude’ achter ons te laten voor het ‘nieuwe’.


Dit is hun verhaal.


Na een lange wandeling komt een man aanlopen bij een poort. Voor de poort ziet hij een wachter staan. De man vraagt of hij naar binnen mag. Waarom zou je dat willen, vraagt de wachter. Omdat ik vernomen heb dat achter de poort alles mogelijk is. De wachter beaamt dit, en stelt een tegenvraag. Weet je wel zeker dat je er door heen wilt? Je moet het wel kunnen. Na mij staan er namelijk nog meer wachters, de één machtiger en groter als de andere. De man besluit te wachten. Het klinkt allemaal best wel heftig. Hij neemt plaats op een bankje naast de poort, zodat hij de voor- en nadelen van door de poort gaan op een rijtje kan zetten. Daar zit hij dagen en jaren tot hij oud en gebrekkig is en de dood komt. Dan dringt het tot de man door dat hij één vraag niet heeft gesteld. Hoe komt het toch, vraagt hij de wachter, dat er in al die jaren niemand anders om toegang heeft gevraagd? De wachter, die ziet dat het einde van de man nabij is, antwoordt: deze toegang was alleen voor jou bestemt. Je bent te laat. Ik ga nu en sluit de poort.


Bovenstaand verhaal vind ik mooi voedsel voor de ziel. Het maakt helder hoe we onszelf in de weg kunnen zitten op weg naar de realisatie van onze verlangens. De wachters bij de poort zijn de stemmetjes in ons hoofd en de goedbedoelde adviezen van de mensen om ons heen over wat wel en niet te doen. Aan de andere kant van de poort ligt ons verlangen. Zolang we naar de wachters luisteren, ons er door laten leiden en niet luisteren naar ons innerlijk weten, houden ze ons weg onze verlangens en kiezen we voor de weg van de minste weerstand (die vaak de weg van de meeste weerstand blijkt te zijn).


De wachters voorbij kom je pas als je geen waarde meer hecht aan waar ze voor staan. Als je bereid bent voorbij je comfortzone te gaan, voorbij al je angsten en zorgen, langs de wachters voor de poort naar je verlangen. Soms weet je precies wie of wat je wachters zijn. Soms is het nog niet duidelijk. En soms heb je hulp nodig om ze voorbij te gaan. Ik help je er graag bij. Ken jij je wachters op de drempel?39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page